„Acțiunile societăților comerciale aflate în procedura de insolvență sau reorganizare sunt incluse în activul net al Fondului Proprietatea fie la valoarea zero, fie la valoarea stabilită de un evaluator independent prin utilizarea unor metode de evaluare conforme cu Standardele Internaționale de Evaluare (conforme principiului valorii juste), conform opțiunii administratorului Fondului. În cazul în care administratorul alege utilizarea unor metode de evaluare conforme cu Standardele Internaționale de Evaluare (conforme principiului valorii juste), în calculul activului net al Fondului Proprietatea va fi luată în considerare, în mod obligatoriu, valoarea menționată în raportul de evaluare al evaluatorului independent”, se arată în proiectul de regulament redactat de Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Legislația nu permite acordarea de dividende în cazul în care valoarea activului net pe acțiune este sub valoarea nominală. Valoarea unitară a activului net al Fondului Proprietatea este sub 1 leu, din cauza înergistrării la zero a participației la Hidroelectrica.
Fondul Proprietatea și-a redus în luna iunie cu 21% valoarea activului net, ca urmare a intrării Hidroelectrica în insolvență. Fondul deține 20% din acțiunile celui mai mare producător de energie elerctrică din România. La finalul lunii octombrie activul net pe acțiune era de 0,96 lei.
Dacă Fondul Proprietatea va include în calculul activului net și participația la Hidroelectrica, nivelul activului pe acțiune va depăși valoarea nominală și astfel Fondul va putea distribui dividende din profitul înregistrat în acest an.
Managerul Fondului Proprietatea, Gregorz Konieczny, afirma la finele săptămânii trecute, în AGA, că ia în calcul mai multe soluții pentru a putea distribui dividende pentru 2012. El a spus că Fondul a solicitat CNVM să schimbe metodologia de calcul a valorii activului net pe acțiune astfel încât în activ să fie incluse și valoarea participațiilor la companiilor aflate în insolvență, cum este cazul Hidroelectrica.
Fondul a solicitat de asemenea modificarea regmentării care nu permite acordarea de dividende dacă valoarea activului net pe acțiune este mai mică decât valoarea nominală a acțiunilor.
„Modificările propuse se referă la modalitatea de evaluare a acțiunilor societăților comerciale existente în portofoliul Fondul Proprietatea aflate în procedură de insolvență/reorganizare sau lichidare judiciară sau alte forme de reorganizare și lichidare, precum și a celor aflate în încetare temporară sau definitivă de activitate (…) Modificările propuse se înscriu în contextul intenției CNVM de armonizare a metodelor de evaluare a activelor organismelor de plasament coleetiv (OPC) autorizate/avizate de CNVM”, se arată într-un comunicat transmis de CNVM.
Observațiile sau propunerile pot fi transmise la CNVM până la data de 8 decembrie.